Žilinské džemové unikáty chutia aj vo svete


Zabudnite na klasické džemy a omáčky. Vyskúšajte Gentlejam – džem s veľkým podielom ovocia a prémiového alkoholu. Produkt manželov Hrabovských zo Žiliny ponúka gurmánsky aj vizuálny zážitok.

manželia Iveta a Matej Hrabovskí

Za Gentlejamom stoja manželia Iveta a Matej Hrabovskí. Spoločne budujú značku, ktorá už stihla zaujať aj za hranicami Slovenska. „Matej je pragmatická, finančná hlava firmy. Má jasno v tabuľkách, dokumentoch, hygiene a vo všetkých legislatívnych veciach. Úradníčky ho doslova milujú, lebo má vo všetkom stopercentný poriadok. Veľa ráz sme sa pohádali, lebo ja som ten vizionár a rojko, on, naopak, ten, ktorý všetko trikrát prepočíta a skosí mi hrebienok,“ prezrádza Iveta.

Kým začala Iveta Hrabovská podnikať, pracovala v médiách. Najskôr ako moderátorka a redaktorka, neskôr prešla do sveta online médií. Skvelá práca, ešte lepší kolegovia a šéfovia. Napriek tomu jej po takmer troch rokoch začala chýbať voľnosť. Zvažovala podnikanie. „Chcela som však podnikať v niečom, čo mi bude dávať zmysel, čo bude unikátne, jedinečné a odvážne,“ spomína Iveta.

 

Môže za to víno

Myšlienka začať vyrábať džemy a omáčky s alkoholom im napadla pri popíjaní červeného vína. Paradoxom bolo, že Iveta nikdy nijaký džem ani omáčku predtým nevytvorila. No už na druhý deň si spravila analýzu trhu a zistila, že nikto nič podobné nevyrába.

Odvtedy pracuje na svojom sne a budovaní silnej značky. „Moja najkrajšia spomienka na podnikateľské začiatky je tristo eur. Tie mi svietili na účte, keď som si povedala, že sa idem pustiť do podnikania. Chvalabohu, bola som v tom čase ešte zamestnaná, takže nejaký balík peňazí sa nakopil,“ smeje sa Iveta.

O receptúre

Džemy vyrábajú rovnako ako naše staré mamy. Ovocie rozvaria a redukujú na požadovanú konzistenciu. Pridávajú tam však ešte rozličné koreniny a byliny, aby vznikli unikátne chute. V niektorých receptúrach pridávajú alkohol už počas výroby. Vždy ho pridajú aj na konci, keď sa už neodparuje. V konečnom dôsledku majú produkty od 2 do 12 percent čistého alkoholu.

Spojiť ovocie a alkohol tak, aby všetko tvorilo dokonalú harmóniu, je alchýmia. Ide o zdĺhavý proces. Kým uzrie svetlo sveta nejaká nová receptúra, trvá to aj pol roka. No vždy je na konci pôžitok z chuti. „Inšpiráciu čerpám v zahraničí. Milujem jedlo a kvalitný alkohol, preto často sledujem aj rôzne relácie a dokumenty z gastronomickej oblasti. Inšpirujem sa alkoholickými drinkmi. Ak objavím novú unikátnu kombináciu, otestujem, prípadne zlepšujem, dotváram a skúšam tú kombináciu pretaviť do džemu,“ vysvetľuje Iveta.

Gentlejam

Gentlejam

Receptúry si manželia tvoria sami, ale minulý rok oslovili slovenskú gastronomickú špičku. Traja uznávaní slovenskí šéfkuchári vytvorili vlastný Gentlejam. V ponuke teda majú okrem vlastných receptúr aj tie od známych kuchárov. „Od šéfkuchárov máme len pozitívnu spätnú väzbu. Dávajú nám zelenú aj tí najväčší odborníci z gastro oblasti. Jedným z milovníkov Gentlejamov je aj prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz. Som hrdá na to, že ľudia, ktorí získali vo svete desiatky ocenení za svoju prácu, pozitívne hodnotia aj naše produkty,“ hovorí Iveta.

Na začiatku nepotrebovali technológie, všetko si varili sami. Kvôli zvýšeniu kapacity si však medzičasom kúpili obrovský poloautomatizovaný stroj do výroby. Aktuálne sú schopní vyprodukovať až 5000 výrobkov pri jednozmennej prevádzke.

Džemy s alkoholom sa najviac hodia k slaným pokrmom. Ich produkty sa dobre párujú so syrmi a s mäsom ako príloha. Zabudnite na vianočku s maslom, skúste Gentlejam. V kombinácii s alkoholom vytvára na jazyku neopakovateľnú chuť. Produkty žilinských manželov sa hodia k trvácnym, zrejúcim či plesňovým syrom, k sušenému mäsu a steakom. Kúpite ich v e-shope, odkiaľ sa expedujú do 24 hodín, alebo v Žiline v syrotéke Rúfus na Bulvári, čiže v Parku Antona Bernoláka.

Chute sveta

Chuť unikátnych džemov už objavili aj zákazníci v zahraničí. V rámci EÚ dodali Hrabovskí produkty takmer do každej krajiny a začínajú sa im ozývať aj zo štátov mimo EÚ. „Naposledy bol o ne záujem v Afrike a Rusku. Aktuálne riešime Indiu. Najďalej sme posielali objednávku do USA a Singapuru. Tam nám odišlo už niekoľko objednávok,“ dodáva Iveta. Dôraz kladú aj na balenie, pretože džemy a omáčky sú vhodným darčekom.

 Pochváliť sa môžu i svetovými oceneniami. Najvýznamnejšou je zlatá medaila na celosvetovej súťaži džemov v Azerbajdžane. Súťažilo tam vyše 40 krajín sveta a zlatú medailu získali Slováci za celé portfólio produktov.

Iveta sa tešila aj z titulu Začínajúca podnikateľka Slovenska v roku 2016. „Prekvapilo ma to a potešilo, pretože je to súťaž organizovaná spoločnosťou Slovak Business Agency. Pokorne a s úctou môžem povedať, že práve tento titul nám otvoril dvere do sveta biznisu. Dozvedeli sa o nás mnohí vplyvní ľudia. Aj vďaka tomu sme aktuálne hrdým produktom štyroch slovenských ministerstiev a Gentlejam sa používa na ich oficiálnych akciách,“ uzatvára Iveta.

V Národnom podnikateľskom centre firma čerpala aj poradenstvo. „Zaregistrovať sa do NPC bola skvelá voľba. V rámci jednej série konzultácií sme riešili oblasť online marketingu a celkovo nášho e-shopu (čo treba zlepšiť, nastaviť a pod.). Venovali sme sa aj zahraničnému obchodu a manažmentu firmy. Každá konzultácia mala pre nás zmysel, bol to užitočne strávený čas. Mali sme veľké šťastie na konzultantov a nemôžem povedať ani jedno krivé slovo na priebeh. NPC projekt som už odporučila viacerým mojim známym. Bol to maximálne zúročený čas,“ hovorí Iveta.

3 OTÁZKY NA ZÁVER:

Ktorú príchuť džemu ste varili ako prvú?

Bol to marhuľový džem s bourbonom. Presne si na to pamätám. Dokonca mám ešte z danej šarže odloženú jednu fľaštičku v komore. Neraz sa na ňu usmejem a spomeniem si na začiatky.

Čo vás viedlo k rozhodnutiu začať budovať vlastný biznis?

Sloboda – chcela som byť paňou vlastného času. No bola tam aj vízia dosiahnuť v živote niečo jedinečné a vytvoriť čosi zmysluplné, o čom sa bude hovoriť.

Čo z pohľadu regulácií podnikateľského prostredia považujete za prínosné a uľahčuje vám podnikanie? A naopak, ktoré zákony považujete za nešťastné?

Za prínosnú považujem informatizáciu verejnej správy, a teda zefektívnenie komunikácie verejnej správy s podnikateľmi. Veľakrát sa ušetrí čas tým, že človek nemusí stáť v rade a vybaví veci z pohodlia kancelárie. Na druhej strane sa mi neraz stalo, že to najpodstatnejšie, čo som potrebovala vybaviť cez online systém, nefungovalo. Za negatívnu považujem jednostrannosť. Stáva sa, že dokumenty alebo žiadosti posielame elektronicky, ale príslušný úrad nám odpoveď nevie dať elektronicky. To nám spôsobilo nejednu vrásku na čele.

Viktória Kiripolská,
Foto: Gentlejam

Využite v priebehu roka až 10 hodín konzultácií s naším odborným garantom, ktorý vám pomôže súrne vyriešiť akýkoľvek čiastkový problém vo vašom podnikaní, resp. pred rozbehom podnikania – marketing, financovanie, právo a legislatíva, manažment, elektronické podnikanie, komunitárne programy, export či internacionalizácia a alternatívne formy podnikania. Navrhne vám praktické kroky, ktoré budete vedieť jednoducho aplikovať v praxi. 

Viac informácií k službe Krátkodobé individuálne poradenstvo nájdete TU

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search