Gastronómia okorenená zážitkami


Reštaurácia Xena’s Kitchen v Devínskej Novej Vsi má široký záber.


Narodila sa v Devínskej Novej Vsi (tak ako celá jej rodina), aj podniká na rovnakom mieste. Ani navštevovanie školy medzinárodného podnikového hospodárstva v neďalekej Viedni či následné roky postgraduálneho štúdia hotelového manažmentu vo Švajčiarsku, jej odhodlanie založiť si biznis na Slovensku nenahlodali. Práve naopak.

S o to väčšou vervou sa Zuzana Ouzká, majiteľka reštaurácie Xena’s Kitchen pustila do práce.  Už takmer rok je jej reštaurácia v Devínskej Novej Vsi – na dosah Cyklomostu Slobody, ktorým sa dostanete do Rakúska – k dispozícii zákazníkom bažiacim po dobrom jedle a nevšedných chuťových zážitkoch. „Ja a ostať v zahraničí? Lákala ma to, to netajím, ale ako by to dopadlo, keby sme odchádzali všetci. Mám Slovákov rada a podnikať v Devínskej bola vždy moja hlavná voľba. Stále som cítila, že ma sem niečo ťahá. Cítila som tu potenciál na gastronomický koncept,“ vraví Ouzká.

Ide to aj bez centra

„Otázkam, či sa nebojí, že jej to nevyjde a prečo si neotvorila reštauráciu radšej v centre Bratislavy už čelila toľko ráz, že sa jej na ňu ani nechce odpovedať. „Nemusí byť predsa všetko v centre. Aj v zahraničí fungujú reštaurácie aj na periférii. Máme predsa autá. Do nákupného centra v centre hlavného mesta sa odtiaľto dostanem za dvadsať minút,“ trpezlivo vysvetľuje dôvody svojho rozhodnutia.

K priestorom, v ktorých dnes stojí Xena´s Kitchen, sa dostala už pred siedmimi rokmi. Kým sa však hlavným vchodom útulne zariadeného priestoru predral prvý zákazník, ubehlo veľa mesiacov. „Pôvodne to tu bola zrúcanina. Aj napriek tomu som si však myslela, že to bude rýchlejší proces. Aj časovo aj finančne to však bolo oveľa náročnejšie, ako som sa spočiatku domnievala. Niekedy som si doslova trieskala hlavu, do čoho som sa to pustila. Mojim krédom je však stále nevzdávať sa. Aj keď ma k tomu mnohí nahovárali.“

To ešte Ouzká netušila, aká ďalšia galiba sa na jej podnikateľské plány valí. „Keď sme konečne finišovali, prišla korona a druhý lockdown. Mnohí sa čudovali, prečo idem do korony otvárať reštauráciu, ale ten vlak bol už rozbehnutý, už sa to nedalo zastaviť a ani som to nechcela.“

Počas lockdownu fungovala reštaurácia len cez okienkový predaj, okrem iného ponúkala napríklad varené víno, potom sa však pomaly začala rozbiehať. „Sme stále len v rozbehu, ľudia nás len objavujú, ale musím povedať, že som zatiaľ spokojná, ako to funguje. A tá poloha je, podľa môjho názoru, naozaj výhodná. Sme kúsok od Rakúska a kúsok od Česka.“

Od stredy do nedele

Xena´s Kitchen funguje od stredy do nedele. „Pondelky a utorky mám voľno, ktoré trávim vo Viedni, kde mám priateľa. Aj ten má na vzhľade reštaurácie veľký podiel.“ Inšpiratívnym spôsobom si Zuzana s priateľom rozdelili napríklad výzdobu toaliet v reštaurácii. „On mal na starosti pánsku časť, ja dámsku. Robili sme obe časti bez toho, aby sme vedeli, pre aký dizajn sa ten druhý rozhodol,“ smeje sa Ouzká.

Kuchyňa Xena´s Kitchen si zakladá na čerstvosti a bohatej ponuke. „Najbližšie mám asi k rakúsko-uhorskej kuchyni, no vnášame do nej aj ázijské prvky. Ponúkame napríklad lososa s terijaki omáčkou, ktorú si sami varíme. Alebo budha bowl. Rovnako sa snažíme reflektovať aj na vegetariánstvo či vegánstvo, aby sme prilákali aj tento typ zákazníkov. Som šťastná, keď sa u nás ľudia zdržia dlhšie, ako plánovali. Hoci vo dverách tvrdia, že idú na rýchlo, len na kávičku, mám dobrý pocit, keď sa im potom u nás páči a nikam sa zrazu neponáhľajú.“

O kompletný servis pre hostí sa vo firme bplans, pod ktorú reštaurácia patrí, starajú traja kuchári, jedna upratovačka, dvaja barmani a dve čašníčky. „Trochu to síce trvalo, ale dnes som na svoj tím hrdá, ako sa nám to tu celé podarilo sformovať,“ konštatuje Zuzana, zatiaľ čo na svojom mobilnom telefóne vyberá ďalšiu hudbu, ktorej tóny sa čoskoro rozľahnú reštauračným priestorom.

Ten je vskutku rozľahlý. Patrí k nemu aj dvor s terasou, na ktorom sa v Xena´s Kitchen vlani v lete v dvojtýždňových intervaloch organizovali aj kino-večery.

„Veľmi sa to osvedčilo. Snažili sme sa púšťať filmy aj od slovenských režisérov a režisérok. Nič komerčné. Skôr takú alternatívu na zamyslenie. Mám v pláne v tom pokračovať. Uvidíme, ako sa to celé vykryštalizuje cez nadchádzajúce leto.“

Eventy ako bonus

Kino, obedy či večere sú však len časť z bohatých plánov, ktorými energiou nabitá Zuzana Ouzká sršala aj počas nášho rozhovoru. „Nechcem, aby to celé bolo len o jedení a pití. Mali sme tu už valentínsku party, kubánsky večer, degustačné posedenia. Budem rada, keď sa mi podarí zorganizovať čo najviac rôznorodých eventov. Osláv presne na mieru. Hudbou budúcnosti je napríklad aj vytvorenie pavilónu, kde by sa mohli konať svadby. Mám ešte vzadu relatívne veľký pozemok, kde by sa podobný nápad dal zrealizovať,“ zasnívala sa majiteľka.

Jedným dychom dodala, že ruch a rôznorodosť ju vždy fascinovali. Rovnako ako predstava vlastného podniku. „Už ako malá som sa doma hrala, že obsluhujem rodičov. Takto naozaj môžem ľuďom poskytovať zážitky, čo ma vždy lákalo,“ tvrdí Ouzká.

Veľkou školou pri plnení detského sna boli aj roky postraduálneho štúdia vo Švajčiarsku. „V kampuse sme boli študenti zo 64 krajín. Pracovala som tam v kuchyni, robila servis, chodila na stáže. Nebolo to všetko len o číslach a nastavovaní marketingovej stratégie.“

Web vďaka agentúre

S reklamou pri propagácii podniku si pomohla aj využitím služieb Slovak Business Agency. „Priznávam, bola to náhoda. Kým k nám nezavítala jedna vaša zamestnankyňa Petra Tichá, netušila som, že SBA existuje. Práve v príjemnom rozhovore s ňou som sa dozvedela, že tu je možnosť čerpať služby a veľmi rada ju využila.“

A akým spôsobom? „Využila som krátkodobé poradenstvo na lepšie nastavenie webu a sociálnych stránok, potrebovala som sa aj v marketingu posunúť vpred. A myslím si, že sa to podarilo,“ skonštatovala.

A ako vznikol samotný názov podniku? „Chcela som, aby ten názov bol medzinárodný. Aby bolo hneď každému jasné, že sa u nás dobre najesť. Lebo víno a kávu si môžete dať naozaj všade. A Xena? Bola to princezná, bojovníčka a my tu v Xena´s Kitchen túžime byť bojovníci za dobrú gastronómiu a príjemné zážitky,“ vysvetľuje Ouzká v pripomienke na hrdinku obľúbeného kultového seriálu z deväťdesiatych rokov minulého storočia, ktorú famózne stvárnila Lucy Lawlessová.

Xena bola mocná princezná zocelená žiarou bitiek – tak znejú úvodné vety seriálu. Viacero bitiek – hoci na inom, podnikateľskom, poli – má za sebou aj Zuzana Ouzká. A pred sebou ďalšie, no ani majiteľke Xena´s Kitchen odhodlanie popasovať sa s nimi nechýba.

Rastislav Hríbik, Marek Baláž
Foto: Xena’s Kitchen

Začnite písať