Pivný wellness pri Liptovskej Mare
V penzióne Mara ustáli pandémiu vďaka pridanému zážitku z chmeľu.
Len život dokáže písať podobné príbehy. Keď sa súrodenci Ingrid Adamčiaková a Miroslav Proč rozhodli po rokoch prevádzkovania pizzerie v Liptovskom Trnovci rozšíriť rodinný biznis, netušili, čo na nich vzápätí spadne. K ďalšiemu podniku – Rybárni na háku, rybárskej bašte so slamenou strechou na okraji Liptovskej Sielnice – prikúpili rovno penzión Mara. V blízkosti vodnej nádrže Liptovská Mara.
„Keď sme si spočítali úvery a všetky ostatné položky, vyšlo nám, že je lepšie penzión kúpiť, ako si ho prenajímať,“ vysvetľuje Patrik Adamčiak, syn zakladateľky firmy z Liptova a zástupca spoločnosti Proad Plus, ktorá firemné podnikanie zastrešuje.
Nikto vtedy netušil, čo sa v tom čase krčí za rohom. „Otvorili sme rovno do korony. Bolo to zlé, nikto netušil, čo sa deje, ako správne reagovať. Keď nám to v lete trochu pustili, zarobili sme si, mali sme, našťastie, dosť pobytov predaných už dopredu. No investovať ďalej sme to hneď nemohli, zavreli nás znovu. A zasa sme museli čakať,“ opisuje ťažké chvíle Adamčiak.
O rezignácii však nikto vo firme nerozmýšľal. Práve naopak. Patrik sa o to s väčšou vervou pustil do zdokonaľovania sa v marketingu, vďaka ktorému sa spoločnosti na Liptove stále darí. „Penziónov na Liptove je veľa, stovky. Vedeli sme, že musíme prísť s niečím novým, s niečím jedinečným, výnimočným. S niečím, čo pre klienta bude mať pridanú hodnotu,“ priznáva.
Nápad od mamy
Nápad skúsiť pivný wellness napokon firme vnukla mama. „Spolu s manželom ešte pred koronou zvykli chodievať po wellness pobytoch, do kúpeľov. Takto sa dostali aj do pivných kúpeľov v Česku. Vtedy prišla s nápadom, že pivný wellness u nás až taký rozšírený nie je. A že by stálo za to vyskúšať ho,“ vracia sa do minulosti Adamčiak.
Plány na jeho realizáciu mali vo firme hotové na papieri dlho, exkluzívny pivný wellness projekt pod menom Maravar sa však stal skutočnosťou až v apríli 2019. Takmer rok a pol po kúpe penziónu Mara. Čas ukázal, že šlo o prezieravý ťah. „Väčšinu našich tržieb dnes predstavuje pivný wellness,“ netají Adamčiak.
V ponuke majú nielen samotné kúpanie v pive, ktoré má na telo blahodarné účinky. Rovnako ďalšie výrobky z piva ako pivný vlasový balzam, pivný balzam na pery, pivné tekuté mydlo či pivný sprchovací gél alebo šampón boli produkty, ktoré si ľudia kupovali aj počas pandemických lockdownov. Spolu s piatimi druhmi piva, ktoré si v penzióne sami varia, pomohli firme so cťou obstáť aj v tých najkrušnejších časoch. „Z roka na rok šiel podiel z online predaja hore,“ pochvaľuje si Adamčiak.
Aj s pomocou Slovak Business Agency
Firme pomohla i neutíchajúca snaha napredovať v online marketingu. Na to Adamčiak využil aj služby SBA. „Ako som sa o vás dozvedel? Už presne neviem, ale asi cez reklamu na facebooku. Hneď som sa zaregistroval a začali mi od vás chodiť maily. Postupne som sa registroval hádam do všetkých online vzdelávacích kurzov a seminárov, na ktoré som sa mohol prihlásiť. Mával som to potom pustené online popri ďalšej práci. Dosť ma to namotivovalo a pomohlo mi napredovať.“
Adamčiak je dnes zapáleným fanúšikom marketingu. Aj vďaka jeho neutíchajúcej aktivite sa značka Maravar stala v slovenskom cestovnom ruchu známou. „Mal som v pláne vycestovať aj na WebbSummit, najväčšiu marketingovú akciu v EÚ, ale to sa mi napokon nepošťastilo. Najskôr to celé stopla koronakríza, a keď sa to celé konečne spustilo, prestali sa hradiť cestovné náklady. Celé by sa to napokon predražilo natoľko, že by to bolo pre mňa drahé,“ priznáva Adamčiak. Nadšený bol aj z faktu, že na viacerých marketingových či vzdelávacích akciách sa už nemusel ostatným predstavovať. „Viacerým stačilo povedať pivný wellness na Liptove a oni sami sa spýtali, či Maravar. To bol veľmi príjemný pocit.“
S desiatimi zamestnancami
Dnes má firma zhruba desať zamestnancov. „Okrem rodičov sa o penzión, wellness či reštauráciu starám ja a brat, máme vlastného kuchára a zaúčam si aj jedného kolegu, aby zvládol starať sa namiesto mňa o pivovar. A k tomu si platíme služby dvoch masérok a dvoch dievčat, ktoré nám chodia upratovať. Čiže spolu desať ľudí, no tí sa striedajú. Nikdy nás tu toľko nie je.“
Zamestnať a prevádzkovať podnik vraj firme nedalo toľko roboty, ako vybaviť všetky povolenia na pivovar a pivný wellness. „Tá byrokratická záťaž bola značná. Výstavba wellnessu až taká náročná nebola, lebo sme ho mali zahrnutý už v pôvodnej projektovej dokumentácii. Len nič z toho nebolo realizované. Boli tam len holé steny. Mohli sme sa do toho pustiť, až keď sme sa finančne ako-tak zotavili a mohli si zobrať ďalší úver na výstavbu,“ pripomína Adamčiak. „Získať všetky povolenia z hygieny, to už bolo niečo iné. To bolo na dlhé lakte. Netušil som, že spustiť na Slovensku pivovar môže byť až taký problém.“
Dvesto litrov, päť pív
Dnes sa pivnému wellnessu na Liptove darí. Aj napriek faktu, že s výnimkou leta je často v prevádzke len počas víkendov. Súčasťou penziónu je 200-litrový pivovar, z ktorého si firma predáva pivo len vo vlastných prevádzkach. „V penzióne či v našich reštauráciách. Máme päť druhov pív, pričom ťahákom je svetlý ležiak jedenástka. Bez nejakého špeciálneho názvu. Ja som stále v marketingu vyznávačom jednoduchosti. No varíme aj polo-tmavé, stout, ipu či pšeničné pivo.“
A aké má firma plány do budúcna? „Nedávno nám došli vyúčtovania. Všetko šlo asi trojnásobne hore, čo nie je nič pozitívne, ale je to len ďalšia prekážka, s ktorou sa musíme vyrovnať,“ zostáva Adamčiak pozitívne naladený. Presne takýto prístup je možno s húževnatosťou a originalitou, akú PROAD PLUS v biznise predvádza, návodom, ako si poradiť aj v náročných časoch. „Za vodou určite nie sme, ale stále bojujeme,“ zakončil marketingový riaditeľ rodinného podniku.
Rastislav Hríbik
Foto: Maravar
Výhody pivného kúpeľa v Maravare
Ide o unikátnu procedúru, blahodarne pôsobiacu na fyzický i psychický stav človeka. Chmeľ ako liečivá rastlina obsahuje množstvo prírodných antioxidantov a silíc, ktoré posilňujú imunitu. Kúpeľ v pive pôsobí antibakteriálne a protizápalovo. Dokáže vyhladiť a zvláčniť pokožku, rovnako ako zmierniť únavu.
Maravar ponúka pobyt vo vani plnej piva od 60 do 150 minút s doplnkovými službami, ako sú masáže, sauna či rašelinové zábaly.
Pivo v malom množstve prospieva aj po vypití. Má totiž schopnosť posilniť zdravé, prospešné baktérie, ktorých úlohou je ochrana pred infekciami a chorobami. To všetko vďaka polyfenolom, ktoré sa nachádzajú v jačmeni, chmeli aj v pivných kvasinkách.