Praženica a párky? Lenivá kuchárka je úplne o inom!


Internetový biznis dáva blogerkám možnosť slobodne žiť. Úspešnými sa väčšinu stali ešte veľmi mladé. Nielen vďaka internetu, ale predovšetkým vďaka vlastnej energii, kreativite a odvahe. Ukazujú svetu svoj talent a žiaria šťastím.

VERONIKA ČOPÍKOVÁ

Ľúbivý a chutný blog www.lenivakucharka.sk založila Veronika pred tromi rokmi popri štúdiu na vysokej škole. Ešte sa ním neuživí, ale vyzerá to, že je na najlepšej ceste. Pravda, len ak sa bude chcieť vydať na dráhu internetovej podnikateľky.

„Priestor medzi učením sa na skúšky som vypĺňala experimentálnym pečením. A keďže najbližšiemu okoliu moje výtvory chutili, priateľ mi navrhol, aby som si založila blog. Cieľom bolo ukázať ľuďom, že piecť sa dá aj s oveľa nižším množstvom cukru a s použitím alternatívnych múk.“

Jednoduchosť, rýchla príprava a chutný výsledok spolu s Veronikinými blogerskými schopnosťami zaujali natoľko, že sa v roku 2017 stala Blogerkou roka v kategórii Food. Tento rok jej blog vyhodnotili ako najlepší WordPress blog, pričom sa hodnotili aj technické aspekty webu, ako napríklad rýchlosť, zabezpečenie, funkčnosť a podobne.

Lenivá kuchárka – lenivé recepty?

„V žiadnom prípade! Viem, že mnohým ľuďom symbolizuje názov blogu recepty typu párok v rožku, treska alebo praženica. Ale je to presný opak. Prívlastok lenivá som zvolila kvôli tomu, že chutné recepty sa dajú pripraviť aj jednoducho a rýchlo, a dokáže ich spraviť naozaj každý.“

Jej blogu dominujú sladké dezerty, ktoré sú aj nesmierne fotogenické. „Som taký sladkomil! Ale chystám sa rozšíriť zoznam receptov aj o polievky a hlavné jedlá, ktoré si môžu ľudia pribaliť do práce, a tak sa kdekoľvek najesť zdravo a chutne,“ hovorí talentovaná blogerka, ktorá nielen píše o varení a pečení, ale vytvára aj minimalistický magazín BREZZA (www.brezza.sk), produkuje videorecepty a chystá sa vydať kuchársku knihu.

„Hoci sa svojmu projektu venujem len po práci a cez víkendy, niekedy sa už cítim ako podnikateľka. Hlavne vtedy, keď komunikujem s klientmi ohľadom spolupráce na mojom blogu či vytváram unikátny obsah spočívajúci v tvorbe videí, fotografií a receptov pre potreby klienta. To si vyžaduje dávku podnikateľských zručností – odpovedať rýchlo, k veci a určite si správne nastaviť cenník služieb.“

Pred pár rokmi to bolo takmer nepredstaviteľné, ale dnes je úplne bežné, že blogovanie je pre niekoho jediným zdrojom obživy. Ako vlastne bloger zarába? „Peniaze môžu pochádzať z rôznych kanálov. Najčastejšie zo spolupráce s klientmi. Konkrétne nastavenie už závisí od dohody, môže ísť o recenzie produktov, použitie produktov v recepte či na fotke a ich propagáciu na sociálnej sieti blogera.“

Ďalšou možnosťou je tvorba obsahu vo forme článkov, fotografií, receptov či videí pre účely firmy, ktorá si blogera najme. Častý je tiež affiliate marketing alebo vytvorenie vlastných produktov, ktoré následne bloger predáva a propaguje cez svoje kanály, alebo využitie klasickej bannerovej reklamy.“ Nebuďte lenivý a pokochajte sa jej výtvormi na stránke lenivakucharka.sk.

Prokop Slováček
Foto: Veronika Čopíková

Začnite písať