Veľká kvásková revolúcia
Internetový biznis dáva blogerkám možnosť slobodne žiť. Úspešnými sa väčšinu stali ešte veľmi mladé. Nielen vďaka internetu, ale predovšetkým vďaka vlastnej energii, kreativite a odvahe. Ukazujú svetu svoj talent a žiaria šťastím.
NATY ŽÚREKOVÁ ŠTEFKOVÁ
Internetové prostredie je jej hlavným komunikačným kanálom. Web, práca s fotografiou, interakcia na sociálnych sieťach, to všetko zvláda dokonale. Varí, pečie, sladké i slané, moderne i tradične. „Odievam tradičnú kuchyňu do trendy šatu,“ píše o sebe na svojom blogu Chuť od Naty. Poznávacím znamením Blogerky roka 2018 v kategórii Food je, že jej receptom dominuje kvások – nájdete ich v úspešných knihách Kváskovanie – Recepty z kvásku a Kváskovanie – Poklady z vašich kuchýň.
„Kváskovanie je môj životný štýl. Pre jeho benefity v sociálnej i zdravotnej oblasti sa snažím ľudí motivovať, aby sa vrátili k tradícii prípravy chleba a pečiva v domácnosti. Preto je kvások v mojich receptoch dominantný. Mojím snom je, aby bol v každej domácnosti tak, ako to bolo kedysi,“ hovorí vyštudovaná učiteľka, ktorá chcela pochopiť, ako strava ovplyvňuje naše zdravie. Preto sa stala nutričnou poradkyňou.
A ako vlastne vznikol projekt Chuť od Naty? „Veľmi spontánne, už som nestíhala písať recepty pre známych, ktorí ma o to žiadali. Začínala som na známej sociálnej sieti a celý nápad sa postupne rozvinul až do dnešnej podoby. A stále sa vyvíja,“ hovorí Naty, ktorú podľa jej slov ovplyvňuje talianska kuchyňa a recepty Jamieho Olivera. Dbá na kvalitu, chuť, čerstvosť a pestrosť na tanieri.
Podnikateľkou v tom pravom slova zmysle sa však byť necíti.
„Blogovanie je obrovský koníček, ktorý ma napĺňa. Nechcem, aby sa z neho stalo tvrdé podnikanie bez autentickej vášne, hoci nedávno sa stalo mojím zamestnaním. Ako Bloger roka som sa dopracovala do bodu, že som už nevládala mať dve práce. Rozhodovala som sa však dlho a nebolo to vôbec jednoduché. Mám tri deti a odísť zo zamestnania, ktoré je istotou, je bláznovstvo. No vedela som, že keby som to neurobila, vyčítala by som si to celý život. Vrátiť sa do klasickej práce môžem kedykoľvek.“
A čo všetko musí dobrý bloger zvládnuť a obsiahnuť, aby sa uživil? „Je celý komplex služieb, ktorý ponúkam, ako platené spolupráce či propagácia značiek, ktoré ma oslovujú. V rámci svojej práce som vydala dve knihy, ktoré sú stále veľmi dobre predávané a organizujem školenia, workshopy a prednášky po celom Slovensku. Z toho sa skladá môj príjem,“ dodáva Naty Žúreková Štefková. Vyskúšajte chutodnaty.sk.
Prokop Slováček
Foto: Naty Žúreková Štefková