Vianočné dobroty od susedov

Pignolikipferln 

mandľové rožteky posypané píniovými orieškami

200 g lúpaných mandlí
200 g práškového cukru
3 bielka
50 g hladkej múky
0,5 čajovej lyžičky citrónovej kôry
100 g píniových orieškov

Rúru predhrejeme na 150 stupňov a plech vystelieme papierom na pečenie. Mandle pomelieme, zmiešame s cukrom, bielkami, múkou a citrónovou kôrou. Lyžicou naberáme cesto, v rukách formujeme malé rožteky, posýpame ich píniovými orieškami (jemne pritlačíme) a ukladáme na plech v dostatočnej vzdialenosti, aby sa počas pečenia navzájom nepozliepali. Pečieme približne 25 minút na 160 °C.

https://www.gusto.at/rezepte/pignolikipferln


Polsterzipf

vysmážané taštičky s jablkovým pyré

300 g hladkej múky
2 žĺtky
30 g masla
120 ml mlieka
1 lyžica rumu
štipka soli
500 ml oleja na vysmážanie
práškový cukor na posypanie

Múku, žĺtka, maslo, rum, mlieko a štipku soli vypracujeme na hladké cesto, zabalíme ho do fólie a necháme 30 minút odpočívať. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na 2-3 mm a zúbkovaným kolieskom vykrajujeme obdĺžniky alebo trojuholníky. V hlbokej panvici zohrejeme olej, jednotlivé kúsky vysmážame do zlatožltej farby a necháme odkvapkať na papierovej utierke. Polsterzipf sa podobajú našim fánkam a servírujú sa posypané cukrom s jablkovým pyré. Môžu sa tiež plniť lekvárom alebo tvarohom s hrozienkami.

https://www.gutekueche.at/polsterzipfel-rezept-31873


Mákos Bejgli

makové bajgle

Cesto:

1,2 dl mlieka
8 dkg cukru
4 dkg droždia
50 dkg hl. múky
13 dkg masla + maslo na potretie plechu
2 vajcia
5 dkg mletých mandlí
nastrúhaná kôra z jedného citróna

Plnka:

15 dkg mletého maku
10 dkg mletých mandlí
10 dkg hnedého cukru
2,5 dl mlieka
2,5 dl smotany na šľahanie
5 dkg krupice

Poleva:
20 dkg práškového cukru
4 lyžice citrónovej šťavy
5 dkg kyseliny citrónovej

Do misky pomrvíme droždie, pridáme lyžičku cukru a polovicu teplého mlieka a necháme nakysnúť. Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme cukor, štipku soli, zvyšok mlieka, maslo a nakysnutý kvások. Vypracujeme cesto, ktoré na teplom mieste necháme kysnúť pol hodiny. K cestu potom pridáme mleté mandle, nastrúhanú kôru z citróna a vypracujeme lesklé a bublinkové cesto. Na teplom mieste necháme opäť pol hodiny kysnúť.

Na plnku zmiešame mletý mak, mleté mandle, cukor, mlieko a smotanu na šľahanie a povaríme. Pridáme krupicu a opäť povaríme, až kým nevznikne ľahko roztierateľná plnka. Ochutíme citrónovou šťavou.

Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a rovnomerne potrieme makovou plnkou. Zvinieme a dáme na plech potretý maslom. Závin zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalšiu polhodinu. Rúru nastavíme na 200 °C a pečieme asi 50 – 60 minút. Na polevu zmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou, prisypeme kyselinu citrónovú a za tepla potrieme vrch závinu.

http://www.mindmegette.hu/karacsonyi-menu-3-a-hagyomany-jegyeben-14240/

Petra Palenčárová

Start typing and press Enter to search